NieuwsberichtenScoren met Gezondheid

08 september 2020

Voetbalvereniging Doetinchem helpt u graag een handje met het 10 weken durende leefstijlprogramma ‘Scoren met Gezondheid’.
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Belevingsgids Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Houdt u ervan om mensen verder te helpen, ze te informeren over mogelijke oplossingen en rond te leiden? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de bezoeken aan onze Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Coördinator Belevingswoning Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Bent u een ‘kei’ in aansturen, houdt u van plannen en organiseren en geniet u van samenwerken? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de organisatie van bezoeken aan de Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Veilig advies op afspraak

17 augustus 2020

Medipoint organiseert deze zomer diverse een-op-een adviesgesprek over mobiliteitsproducten. Ontdek met welk model u comfortabel mobiel blijft. Deze dag zijn er namelijk veel verschillende modellen met hoge kortingen beschikbaar …
Lees meer
  • Nieuws

Wat te doen bij hitte

10 augustus 2020

Nederland heeft op dit moment te maken met een hittegolf. Het is tropisch warm! Bent u ook benieuwd wat u kunt doen om op deze hete dagen toch nog een beetje verkoeling te vinden? We geven u graag een aantal tips.
Lees meer
  • Nieuws

Gezondheid en geluk in de Achterhoek

10 juli 2020

Kruiswerk Achterhoek en Liemers heeft donderdag 9 juli samen met zo’n vijftig Achterhoekse partners het Preventie Akkoord Achterhoek getekend. Het akkoord sluit aan op het nationale Preventie Akkoord dat roken, overgewicht en probleemdrinken wil terugdringen.
Lees meer
  • Nieuws

Mantelzorg: omgaan met dementie

10 juni 2020

700.000 van de mantelzorgers zorgt voor iemand met dementie. Kenmerkend voor dementie zijn gedragsveranderingen. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. Hoe gaat u om met dementie? Kruiswerk is er om u te ondersteunen en informeren.
Lees meer
  • Nieuws

Hoe overleef ik de brugklas

Sep 11, 2018, 11:49 AM by User Not Found
Voor een hoop kinderen zijn de eerste weken van de brugklas erg spannend. Een nieuwe omgeving met nieuwe kinderen en andere leerkrachten. Kruiswerk biedt een aantal tips voor ouders om hun kind(eren) hiermee te helpen.

Dan eindelijk is daar die eindmusical van groep 8. Al die jaren is de basisschool steeds vertrouwder gaan voelen, wist je aardig waar je aan toe was, zat je jaar in jaar uit met dezelfde kinderen in de klas. Jullie werden de oudsten van school wat best cool is. En dan is het zover, waar je al zeker een jaar lang naar uitgekeken hebt; klaar met de basisschool! Op naar een nieuwe uitdaging. Voor de één precies de school en het niveau waar hij naar toe wilde, voor de ander is het advies toch anders uitgepakt en is het even schakelen omdat het een andere school of een ander niveau is geworden. Alle vertrouwde dingen zijn weg en je bent weer helemaal opnieuw begonnen.

De eerste weken van de brugklas

Voor een hoop kinderen zijn de eerste weken van de brugklas erg spannend. Een nieuwe omgeving met nieuwe kinderen en andere leerkrachten. Het gebouw ken je niet goed genoeg en het is ook nog eens allemaal veel groter dan je gewend was. Je weet helemaal niet wat er van je verwacht wordt. “Kan ik het allemaal wel? Waar moet ik gaan zitten in de pauze? Vinden die andere kinderen mij wel aardig, vind ik ze wel aardig?” En dan ben je ook nog eens brugpieper…de jongste en misschien zelfs de kleinste van school.

Dit kan voor veel slapeloze nachten en stressmomenten zorgen. Als ouders kun je natuurlijk heel vaak zeggen dat het wel goed komt en dat het wel mee zal vallen maar of dat dat je kind voldoende geruststelt is nog maar de vraag.

Daarom een aantal tips voor ouders:

1. Geef erkenning aan de spanning van je kind, bijvoorbeeld; ’Ik begrijp dat je het spannend vindt omdat je niet weet wat je te wachten staat. We gaan samen kijken wat we vooraf al te weten kunnen komen.’

2. Bespreek samen met je kind wat hij/zij in de pauze zou kunnen doen en hoe hij/zij contact wil gaan maken met andere kinderen. Maak bijvoorbeeld een briefje met openingszinnetjes.

3. Laat je kind een ‘helpende gedachten lijstje’ maken die hem/haar rustig maakt of geruststelt die hij/zij kan herhalen als de spanning toeneemt. Bijvoorbeeld; ‘Andere kinderen vinden het ook vast spannend, ik ben niet de enige’. ‘Ik maak vast wel nieuwe vrienden.’ ‘Ik ken al een paar kinderen waar ik bij kan gaan zitten.’

4. Er zijn trainingen (ik leer leren) die je kind voorbereiden op het voortgezet onderwijs waarbij je kind zijn eigen leerstijl ontdekt, leert omgaan met faalangst, leert plannen en organiseren, ontdekt waar zijn motivatie ligt en hoe hij zich kan concentreren. Deze trainingen kun je je kind ook laten volgen wanneer hij/ zij het toch wat lastiger heeft dan verwacht in het eerste tweede en zelfs derde of vierde jaar.

Verschillende leerstijlen

Wat ga je als ouder doen? Ga je elke dag de agenda van je kind in de gaten houden en hem/ haar bestoken met vragen hoe het gaat en hoeveel huiswerk er gemaakt moet worden? Of laat je je kind de eerste tijd een beetje aanmodderen? Wat heeft je kind hierin nodig? Ga eens in gesprek hoe jullie dat samen willen gaan aanpakken. Jouw manier van leren van vroeger hoeft niet per se de manier van je kind te zijn. Ga samen in dit nieuwe avontuur eens op ontdekkingsreis.

Het groepsgebeuren bij pubers

Als er iets belangrijk is voor pubers in de brugklas dan is dat het groepsgebeuren. Onderzoeken en ontdekken waar je bij  wilt horen en waarbij vooral niet. En hoe doe je dat? Sommige kinderen zie je een hele transformatie doorgaan. Andere kledingstijl, haardracht, een eigen imago passend bij een groep. In een groep leer je over het sociale gedrag. Ouders worden minder belangrijk, vrienden des te belangrijker. Hun telefoon is daar een van het belangrijkste communicatiemiddel voor. Vrienden leven in hun telefoon, logisch dus dat je telefoon daardoor haast aan je hand vastgeplakt zit. Een grote verandering voor ouders vaak. Als je bewust bent van het belang voor pubers om bij een groep te horen is het misschien makkelijk om je kind steeds een beetje meer los te laten. Vertrouwen krijgen van je ouders doet veel en zolang je met in elkaar in contact blijft kun je als ouder genieten van de mooie ontwikkeling van je brugpieper. Zo kan het een mooi nieuwe start worden die ze glansrijk overleven.

Heeft jouw kind een extra duwtje in de rug nodig?

Een kindercoach kan je helpen bij uiteenlopende situaties, zoals leren omgaan met gevoelens als boosheid, angst, verdriet, faalangst, overprikkeling, stress en beelddenken. Kruiswerk werkt samen met Kindercoaches Gelderland. Voor meer informatie ga naar kruiswerk.nl/kindercoach.