NieuwsberichtenScoren met Gezondheid

08 september 2020

Voetbalvereniging Doetinchem helpt u graag een handje met het 10 weken durende leefstijlprogramma ‘Scoren met Gezondheid’.
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Belevingsgids Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Houdt u ervan om mensen verder te helpen, ze te informeren over mogelijke oplossingen en rond te leiden? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de bezoeken aan onze Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Coördinator Belevingswoning Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Bent u een ‘kei’ in aansturen, houdt u van plannen en organiseren en geniet u van samenwerken? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de organisatie van bezoeken aan de Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Veilig advies op afspraak

17 augustus 2020

Medipoint organiseert deze zomer diverse een-op-een adviesgesprek over mobiliteitsproducten. Ontdek met welk model u comfortabel mobiel blijft. Deze dag zijn er namelijk veel verschillende modellen met hoge kortingen beschikbaar …
Lees meer
  • Nieuws

Wat te doen bij hitte

10 augustus 2020

Nederland heeft op dit moment te maken met een hittegolf. Het is tropisch warm! Bent u ook benieuwd wat u kunt doen om op deze hete dagen toch nog een beetje verkoeling te vinden? We geven u graag een aantal tips.
Lees meer
  • Nieuws

Gezondheid en geluk in de Achterhoek

10 juli 2020

Kruiswerk Achterhoek en Liemers heeft donderdag 9 juli samen met zo’n vijftig Achterhoekse partners het Preventie Akkoord Achterhoek getekend. Het akkoord sluit aan op het nationale Preventie Akkoord dat roken, overgewicht en probleemdrinken wil terugdringen.
Lees meer
  • Nieuws

Mantelzorg: omgaan met dementie

10 juni 2020

700.000 van de mantelzorgers zorgt voor iemand met dementie. Kenmerkend voor dementie zijn gedragsveranderingen. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. Hoe gaat u om met dementie? Kruiswerk is er om u te ondersteunen en informeren.
Lees meer
  • Nieuws

Verbouwen met dementie: een tast in het duister…

Sep 5, 2018, 09:43 AM by User Not Found
"Een badkamerverbouwing. Daar komt veel bij kijken. Zeker als het gaat om een veilige en comfortabele badkamer voor iemand met dementie," vertelt Martijn, expert bij onze partner Zlimthuis. "Want over het algemeen houdt een ‘reguliere’ installateur geen rekening met bepaalde ziektebeelden, zoals dementie."

"Een badkamerverbouwing. Daar komt veel bij kijken. Zeker als het gaat om een veilige en comfortabele badkamer voor iemand met dementie," vertelt Martijn, expert bij onze partner Zlimthuis. "Want over het algemeen houdt een ‘reguliere’ installateur geen rekening met bepaalde ziektebeelden, zoals dementie. Zo heb ik grote problemen in de toekomst kunnen voorkomen bij de badkamerverbouwing van het echtpaar Peters uit Varsseveld*."

De eerste stap naar een badkamerverbouwing

"Meneer en mevrouw Peters wonen al jaren heel gelukkig op een mooie plek. Familie en vrienden in de buurt, en om de hoek ligt het levendige centrum. Om nog heel lang van hun thuis te kunnen genieten, denken ze bewust na over de toekomst. Dat blijkt wel uit het telefoontje van mevrouw Peters om wat advies in te winnen. Ze vertelde dat haar man dementerend is en ze zich zorgen maakt over de veiligheid van hun huis. Mevrouw: 'Ik ben als de dood dat hem ooit wat overkomt.' Een naar gevoel waar ik natuurlijk wat aan moet doen. Daarom praatten we een paar dagen later verder, gewoon bij het echtpaar thuis aan de keukentafel. In een prettige sfeer en onder het genot van een kopje koffie vertelde ze mij de hele situatie. Over alle mooie momenten samen met haar man, maar ook de momenten waarop ze hem ziet stuntelen door zijn ziekte. 'Ik wil hem helpen, maar hij wilde er nooit aan toegeven. Soms was dat verdomd lastig, maar inmiddels begrijpt hij ook dat we toch wel wat moeten doen om thuis te kunnen blijven wonen.”

“Ik wil hem helpen, maar hij wilde er nooit aan toegeven.” Mevrouw Peters

De badkamervloer: een zwart gat

"Daarna maakten we een rondje door het huis, waarbij we de aandachtspunten op het gebied van veiligheid en comfort naliepen. Deze brengen we eenvoudig in kaart met onze checklist op de app, waarmee naderhand een praktisch adviesrapport wordt opgesteld. Eenmaal bij de badkamer aangekomen begon mevrouw vol enthousiasme te vertellen over de verbouwplannen die ze samen met een lokale installateur had doorgesproken. Nagenoeg alles was al uitgezocht. Van toilet tot aan de tegels, waarbij ze zeker al hadden gedacht aan antislip tegels. Een goed idee om uitglijden te voorkomen. Ze vroeg heel trots of ik de antislip tegel wilde zien, want ze had een proefmonster liggen. Natuurlijk wilde ik dat en inderdaad: mooi stroef! Toch voorzag ik een groot probleem. In overleg met de installateur was de keuze gevallen op een zwarte tegel, want dat past mooi bij de witte muurtegels. Begrijpelijk, maar wel desastreus. Want wat ze niet wist, en kennelijk de installateur ook niet, is dat een zwarte tegelvloer door iemand met dementie kan worden ervaren als een zwart gat. Met als gevolg dat diegene niet meer de badkamer in durft en bang is om in het gat te vallen…"

Expertise

"Gelukkig waren de tegels nog niet besteld en had de aannemer nog ruimte om dit aan te passen. Wij hopen met onze expertise op het gebied van ergonomie en ziektebeelden zoals dementie iedereen een veilig thuis te bieden en dit soort onvoorziene omstandigheden te voorkomen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is, zowel nu als in de toekomst."

Vrijblijvend advies

Maakt u zich ook weleens zorgen om de woonsituatie van een naaste met vergeetachtigheid of dementie? Bel ons gerust, en maak eventueel een afspraak voor een Zlimthuis thuisscan. Klik hier voor meer informatie.

*Naam en woonplaats om privacy redenen gefingeerd