NieuwsberichtenScoren met Gezondheid

08 september 2020

Voetbalvereniging Doetinchem helpt u graag een handje met het 10 weken durende leefstijlprogramma ‘Scoren met Gezondheid’.
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Belevingsgids Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Houdt u ervan om mensen verder te helpen, ze te informeren over mogelijke oplossingen en rond te leiden? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de bezoeken aan onze Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Vacature: Coördinator Belevingswoning Doetinchem

27 augustus 2020

Wilt u van betekenis zijn voor de maatschappij en met name voor de ouderen onder ons? Bent u een ‘kei’ in aansturen, houdt u van plannen en organiseren en geniet u van samenwerken? En doet u dat ook nog eens graag op vrijwillige basis? Dan zijn wij voor de organisatie van bezoeken aan de Belevingswoning op zoek naar u!
Lees meer
  • Nieuws

Veilig advies op afspraak

17 augustus 2020

Medipoint organiseert deze zomer diverse een-op-een adviesgesprek over mobiliteitsproducten. Ontdek met welk model u comfortabel mobiel blijft. Deze dag zijn er namelijk veel verschillende modellen met hoge kortingen beschikbaar …
Lees meer
  • Nieuws

Wat te doen bij hitte

10 augustus 2020

Nederland heeft op dit moment te maken met een hittegolf. Het is tropisch warm! Bent u ook benieuwd wat u kunt doen om op deze hete dagen toch nog een beetje verkoeling te vinden? We geven u graag een aantal tips.
Lees meer
  • Nieuws

Gezondheid en geluk in de Achterhoek

10 juli 2020

Kruiswerk Achterhoek en Liemers heeft donderdag 9 juli samen met zo’n vijftig Achterhoekse partners het Preventie Akkoord Achterhoek getekend. Het akkoord sluit aan op het nationale Preventie Akkoord dat roken, overgewicht en probleemdrinken wil terugdringen.
Lees meer
  • Nieuws

Mantelzorg: omgaan met dementie

10 juni 2020

700.000 van de mantelzorgers zorgt voor iemand met dementie. Kenmerkend voor dementie zijn gedragsveranderingen. Twee derde van alle mantelzorgers geeft aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. Hoe gaat u om met dementie? Kruiswerk is er om u te ondersteunen en informeren.
Lees meer
  • Nieuws

Natriumarm: lekker eten hoeft niet zout te zijn!

Mar 30, 2018, 15:22 PM by User Not Found
Dat teveel zout niet goed voor ons is, weet inmiddels iedereen. Het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hangt samen met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar hoeveel zout mogen we hebben en waar kunnen we op letten om niet teveel binnen te krijgen?

Dat teveel zout niet goed voor ons is, weet inmiddels iedereen. Het zorgt voor een verhoogde bloeddruk en hangt samen met een grotere kans op hart- en vaatziekten. Maar hoeveel zout mogen we hebben en waar kunnen we op letten om niet teveel binnen te krijgen? 

Alles draait om natrium 

Allereerst is het goed om te weten wat er dan niet goed is aan teveel zout. Als we het over zout hebben, bedoelen we meestal keukenzout (natriumchloride). Met ‘de effecten van zout’ worden meestal de effecten van het natrium daarin bedoeld. Natrium komt van nature voor in het menselijk lichaam en is onmisbaar voor bijvoorbeeld het regelen van onze waterhuishouding. 

De richtlijnen

Maar hoeveel heeft ons lichaam dan nodig? Voor zout is het advies om dagelijks maxi-maal 6 gram zout (= 2400 mg natrium) te consumeren o.b.v. de richtlijnen van het Voedingscentrum. Maar de meeste Nederlanders maken zich, bewust of onbewust, schuldig aan zoutmisbruik, oeps! De gemiddelde inname van zout ligt in Nederland met 7,5-10 gram zout per dag namelijk veel hoger.* 

Zoutarm is smaakloos?

We zouden dus eigenlijk massaal minder zout moeten consumeren. Maar hoe? Vaak wordt gedacht dat gerechten met minder zout niet lekker smaken. Gelukkig kun je ook smakelijke maaltijden bereiden met minder zout. Verlaag simpelweg het zoutgehalte en maak meer gebruik van kruiden en specerijen om meer pit aan een gerecht te geven. Veel mensen houden zich, al dan niet op advies van een diëtist, bezig met natriumarm eten. Hierbij zijn maaltijden wettelijk gezien pas ‘natriumarm’ als ze minder dan 120 mg natrium per 100 gram bevatten. 

Zout als conserveermiddel

Vroeger werd zout, om het eten langer houdbaar te maken, gebruikt als conserveringsmiddel. Bij onze vriesverse maaltijdservice wordt een maaltijd direct na het koken in een hele korte tijd ingevroren. Zo blijven alle voedingsstoffen optimaal bewaard. Het is de meest natuurlijke manier van conserveren waardoor geen toe-voegingen nodig zijn. Kortom, lekkere én voedzame maaltijden. Even opwarmen in de magnetron en klaar!

Voedingswaarde maaltijden uit de magnetron

De voedingswaarde van maaltijden bereid in de magnetron is vergelijkbaar met die van traditioneel bereide maaltijden. Koken in de magnetron kan zelfs voordelen opleveren. In de magnetron kan eten vaak met minder water bereid worden, waardoor de in water oplosbare vitamines, zoals vita-mine C, optimaal bewaard blijven.

Natriumarme voeding via Kruiswerk

Kruiswerk werkt samen met meerdere maaltijdenservices, waaronder apetito. Bij apetito kunt u kiezen uit een assortiment met ruim 130 vriesverse maaltijden, soepen en desserts. Ook wanneer u door een dieet of voedingsgewoonte op zoek bent naar geschikte maaltijden, bent u bij apetito aan het juiste adres. Zo kunt u naast natriumarme maaltijden ook kiezen voor glutenvrij, vegetarisch, halal of gepureerd. Er is dus voor elk wat wils!

Lees hier meer informatie over maaltijdservice Apetito

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Danique Haven, diëtiste bij apetito.


*Bron: RIVM