Gezondheidslijn

Gezondheidslijn 24/7

0 beoordelingen

Als lid kunt u met al uw gezondheidsvragen, met betrekking tot uzelf, uw partner, uw familielid of uw kindje, 24/7 gratis telefonisch terecht bij de Gezondheidslijn. Bel Kruiswerk op 088 - 17 17 345. 

Gezondheidsvragen

Bij vragen over uw gezondheid of dat van uw kindje kunt u gratis informatie en medisch advies inwinnen bij de verpleegkundigen van de Kruiswerk Gezondheidslijn. Als u ongerust bent over een bepaalde klacht of twijfelt of u naar de huisarts moet gaan, kan deze informatie helpen om een beslissing te nemen. De Gezondheidslijn is 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar. U kunt dus ook ’s nachts en in het weekend contact opnemen met onze verpleegkundigen.  

Veelgestelde vragen Gezondheidslijn

De vragen die aan de verpleegkundigen van de Gezondheidslijn gesteld worden, lopen uiteen van dringende gezondheidsvragen tot advies en informatie. Onderstaande zijn vragen die veel voorbijkomen, inclusief antwoorden: 

1. Ik heb regelmatig steken op mijn borst. Kan dat kwaad?
Het is begrijpelijk dat steken in de borststreek ongerust maken, maar vaak is het niets ernstigs. Veel mensen hebben weleens een drukkend gevoel op de borst en dit wordt zelden veroorzaakt door een hartaandoening, helemaal als de steken afwisselend aan de linkerkant en rechterkant voor komen. Als de steken aanhouden en niet vanzelf verdwijnen, is het raadzaam een afspraak te maken met uw huisarts.

2. Mijn man is zojuist gevallen op straat. Moet hij een tetanusinjectie halen?
Een tetanusinjectie beschermt tegen tetanus bacillen die voorkomen in onder andere mest en straatvuil. Het gif van deze bacil kan ernstige spierkrampen veroorzaken en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben. Daarom krijgt iedereen met een vieze wond voor de zekerheid een tetanusinjectie. Dit geldt alleen voor degenen die langer dan tien jaar geen injectie hebben gehad. In dat geval moet uw man een dergelijke injectie binnen 48 uur na de val halen.

3. Heb ik voor mijn rugklachten een verwijzing nodig voor de fysio?
Nee, voor een bezoek aan de fysio heeft u al een aantal jaar geen doorverwijzing meer nodig van uw arts. Als het om een nieuwe klacht gaat, is het echter wel verstandig om eerst even langs de huisarts te gaan. Mogelijk komen uw rugklachten voort uit een ernstige kwaal die een fysiotherapeut niet kan verhelpen. 

Maakt u zich zorgen over uw kindje?

Onze verpleegkundigen stellen u graag gerust. De meeste vragen die aan de Ouder-kind advieslijn gesteld worden, gaan over aanhoudend huilen, ziekte of slecht eten of slapen van het kind. Ook bij specifieke klachten kunnen onze verpleegkundigen u adviseren. Enkele vragen die gesteld worden aan de advieslijn:

1. Wat kan ik doen aan oorpijn?
Oorpijn bij peuters en kleuters komt veel voor, dit is bijna altijd een middenoor ontsteking. In negen van de tien gevallen geneest dit vanzelf binnen een dag of drie. Geef in die tijd paracetamol tegen de pijn. Is het kind jonger dan een half jaar of houdt de oorpijn aan? Ga dan langs de huisarts.

2. Mijn zoontje moet al twee dagen overgeven, kan hij uitdrogen?
Braken zorgt ervoor dat een kind moeilijk vocht binnenkrijgt. Als dit gepaard gaat met diarree, kunnen kinderen jonger dan 2 jaar al binnen 24 uur uitdrogen. Uitdroging herkent u aan weinig plassen, suf zijn en droge lippen. Probeer uw zoon in kleine hoeveelheden bijvoorbeeld water of melk te laten drinken.

3. Waarom heeft mijn kind zo vaak een bloedneus?
Kinderen hebben een kleine neus, dus de bloedvaatjes zijn dunner en raken makkelijker beschadigd. In principe is een bloedneus normaal en hoeft u hier niet voor naar de huisarts.

Ledenvoordeel 

Als u lid bent van Kruiswerk is de Gezondheidslijn 24/7 gratis te bereiken op het telefoonnummer 088 - 17 17 345