hittepreventie

Hoe houdt u uw hoofd koel tijdens hete zomerdagen?

21 June 2019

Afgelopen zomer was één van de heetste zomers in tijden. Vooral in de maand juli werden verschillende warmterecords verbroken. Ook nu lijken er weer dagen met zeer hoge temperaturen in aantocht. Dit extreem warme weer is niet voor iedereen plezierig. Daarom zetten wij een paar handige tips op een rijtje om je hoofd koel te houden tijdens deze warme zomerdagen!

Extreem warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. In extreme situaties kan door uitdroging misselijkheid, uitputting, flauwte, kramp of zelfs bewusteloosheid optreden. Kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen moeten tijdens hitte extra goed in de gaten gehouden worden.

Ouderen kunnen sneller uitdrogen doordat het lichaam niet altijd meer effectief werkt. Soms werken bijvoorbeeld de nieren minder goed, waardoor iemand minder dorst heeft en soms koelt het lichaam minder makkelijk af door zweten. Daarnaast hebben ouderen vaker last van ziektes die ervoor zorgen dat ze minder goed tegen de hitte kunnen; zoals bijvoorbeeld suikerziekte of hart- en longaandoeningen. Ook gebruiken ouderen vaak medicijnen die soms uitdroging in de hand werken, zoals bijvoorbeeld plastabletten.

Gelukkig kan je zelf al een heleboel doen om ervoor te zorgen dat je geen problemen krijgt door de hitte.

 • Probeer tussen 11:00 en 16:00 uit de zon te blijven.
  De zon staat dan op het hoogst. De zonkracht hangt overigens niet samen met de temperatuur, dus ga je wel naar buiten? Smeer je altijd goed in met een hoge beschermingsfactor.
 • Drink voldoende!
  Drink elke dag twee liter water en wees voorzichtig met alcohol. 
 • Tropenrooster
  Doe ergens tussen 12:00 en 16:00 een heerlijk middagslaapje. 
 • Zoek verkoeling
  Leg een natte handdoek in je nek of zet een ventilator naast je stoel. Een plantenspuit kan ook heerlijk verkoelend zijn! 
 • Ga goed voorbereid op pad
  Als u toch op pad gaat, zorg er dan voor dat u goed voorbereid bent. Neem voldoende water mee, draag lichte kleding van katoen of linnen en draag een hoed of pet. 
 • Houd de zon buiten het huis
  Doe gordijnen en luiken dicht te houden. Sluit deuren en ramen totdat de zon onder is. Zodra de zon weg is en het is wat afgekoeld, doe dan zoveel mogelijk ramen open.  
 • Zet elektrische apparaten uit als je deze niet gebruikt

Let goed op elkaar als het extreem warm is. Ga een keer vaker bij je oudere buurvrouw langs, die het misschien wel wat zwaarder heeft met deze hitte. Als je mantelzorger bent zorg dan dat de zorg goed overgedragen is.