Tips-woningbrand-voorkomen

Tips om woningbrand te voorkomen

17 May 2017

Wist u dat in één op de 65 woningen in Nederland elk jaar een brand uitbreekt? Uit onderzoek blijkt dat ouderen het vaakst slachtoffer zijn van woningbranden. 

De belangrijkste oorzaken van brand bij ouderen zijn in slaap vallen tijdens het roken, kooktoestellen, en elektrische kachels en apparatuur. Zlimthuis en de brandweer geven u een paar handige tips om brand te voorkomen.

1. Rookmelders 

Hang rookmelders op en test deze iedere maand. Rookmelders waarschuwen u als er rook of brand ontstaat, zodat u snel actie kunt ondernemen.

2. Vlam in de pan

Vlam in de pan is een veel voorkomende oorzaak van huisbranden en gebeurt vaak als mensen vergeten dat er nog iets op het fornuis staat. De slimme stovebugknoppen houden bijvoorbeeld actieve pitten in de gaten en waarschuwen als deze langer zijn ingeschakeld dan nodig is.

3. Schoorsteen

Veel branden ontstaan bij het ontsteken van de kachel. Hanteer daarom de “Zwitserse” methode en laat uw schoorsteen jaarlijks controleren en vegen.

4. Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is een echte sluipmoordenaar. Jaarlijkse overlijden gemiddeld elf mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Wanneer je CO inademt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Zorg dus voor goede ventilatie en laat uw kachel en geiser jaarlijks controleren op lekken.

5. Opladers in bed

Opladers en accu’s van bijvoorbeeld laptop en telefoon worden heet bij gebruik. Houd deze dus ‘s nachts niet bij u in bed en zorg dat contactdozen altijd vrij zijn van brandbare spullen, zoals kleding en plastic tassen, zodat ze niet kunnen gaan smeulen of vlamvatten.

Hoe brandveilig is uw woning?

Benieuwd naar hoe brandveilig uw eigen huis is? Kom dan eens langs in het Zlimthuis Beleefhuis in 't Brewinc in Doetinchem en ontdek de verschillende oplossingen voor brand en koolmonoxide. De Zlimthuis expert vertelt u er graag meer over.